Förnybara energikällor
Förnybara källor kan vara solkraft, vindkraft eller vattenkraft. Desto fler som väljer el från förnybara källor desto mer pengar investeras i förnybara energikällor.
Ett elavtal till ett bra pris
Det finns något som heter jämförelsepriset och där kan den prismedvetne få en hum om hur mycket den fasta avgiften är utslagen på olika förbrukningar.
Ett elavtal som är tydligt
För många av oss är det viktigt med en tydlighet när vi ska köpa tjänster och teckna avtal. Det ska framgå tydligt vad det är som gäller.
Hur ska jag tänka när jag väljer elavtal?
Det första du kan börja fundera på när du ska välja elleverantör är om du vill ha fast eller rörlig el, då är det lättare att jämföra priser. Om du har lite marginaler för en eventuell höjning av elpriset och känner att du har råd och lust att vara lite flexibel kan ett elavtal med rörligt pris passa bra. På det viset kan du ha möjlighet att sänka dina elkostnader om och när elpriset sjunker men måste samtidigt också vara beredd på en höjning om elpriset skulle stiga.
Om du är en person som vill ha bra koll på din utgifter och slippa några överraskningar och dessutom känner att du kan teckna ett fast elavtal till ett bra pris, då ska du självklart välja ett fast elavtal. Med det fasta elavtalet slipper man som sagt höjda elpriser som man kanske inte har räknat med men man får inte heller ta del av de eventuellt sänkta el-priserna som de kan erbjuda.
Stor eller liten förbrukning av el
För att få det bästa priset på el och för att välja det bästa avtalet är det viktigt att ta reda på hur mycket el man förbrukar. Detta påverkar nämligen vilka delar som är viktigast att tänka på. Du kan kontrollera din elförbrukning med hjälp av din faktura eller på bostadens elmätare.
I en liten lägenhet brukar man säga att en elförbrukning ligger på runt 2000 kWh per år och i en stor lägenhet ligger den på cirka 5000 kWh om året. Bor man i en villa som har fjärrvärme och då ingen värme ligger det också på runt 5000 kWh per år. I en villa med eluppvärmning ligger årsförbrukningen på cirka 20.000 kWh. Som man kan se så är skillnaderna stora och viktiga att ta hänsyn till när man väljer elleverantör.
Om jag vill byta elleverantör-
Hur gör jag då?
Att byta elavtal kan kännas krångligt och onödigt jobbigt men det behöver inte vara det och faktum är att du kan spara en hel del pengar på ditt byte.
Det första man måste göra är att kolla vad man har för avtal och om där finns någon bindningstid på det avtalet man har.
När du ringer runt för att jämföra priser kan det vara bra att ha en faktura framför sig från sitt nuvarande elhandelsföretag. Där finns en del uppgifter som eventuellt nya elhandlare behöver veta. Elpriskollen kan också användas som ett hjälpmedel när man vill hitta det billigaste avtalet för sin el.
När du ringer runt för att jämföra priser kan det vara bra att ha en faktura framför sig från sitt nuvarande elhandelsföretag. Där finns en del uppgifter som eventuellt nya elhandlare behöver veta. Elpriskollen kan också användas som ett hjälpmedel när man vill hitta det billigaste avtalet för sin el.
Om man ska binda sitt elpris - När ska man göra det?
Många pratar om att man inte ska binda sitt elpris på vintern för det är mycket dyrare då. Det stämmer inte riktigt, det finns inget mönster som visar tydligt att detta stämmer. Om man följer prisutvecklingen på el så kan man se att ibland är det bäst att binda på sommaren och ibland är det bäst att binda på vintern.
Det finns ingen som helst anledning att gå och vänta på rätt årstid att binda sin el, för det finns ingen rätt årstid. Det bästa man kan göra när man vill binda sin el är att jämföra med så många elhandelsföretag som möjligt. På så sätt har man en god chans att binda sin el till det bästa priset.
Jag har två elavtal -
Varför är det så?
Alla i Sverige har två leverantörer, det är inget man kan välja på. Man har ett avtal med en elhandlare och ett med elnätsägaren. När du ska teckna ett avtal och börja fundera på priser och villkor så är det bara el-handlaren du behöver tänka på. Du får dock fortfarande två fakturor.
Den som äger infrastrukturen som transporterar el till din bostad är elnätsägaren, det är också dem som underhåller elnätet och det går således inte att byta ut elnätsägaren. Du får en faktura från elnätsägaren som täcker kostnaden för ditt nät och som sagt transporten till din bostad.
Kontakta oss för mer information
Fyll i dina uppgifter i kontaktformuläret eller mejla till oss för en återkoppling.